Καρκίνος παχέος εντέρου – Αναγνωρίστε τα σημάδια και αντιμετωπίστε τον!

Τα κακά νέα είναι ότι ο καρκίνος παχέος εντέρου είναι αρκετά συχνός, όπως δείχνουν διάφορες έρευνες, τα καλά είναι ότι η διάγνωσή του είναι εύκολη και τα ποσοστά επιβίωσης από αυτήν τη μορφή καρκίνου είνα

ι πολύ υψηλά. Κάθε χρόνο τουλάχιστον 1.000.000 άνθρωποι παγκοσμίως διαγιγνώσκονται με κακοήθη όγκο στο παχύ έντερο.

Πως δημιουργείται;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου συμβαίνει όταν υπάρχει ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο εσωτερικό τοίχωμα του ορθού. Η αρχή συνήθως γίνεται με την εμφάνιση πολυπόδων, οι οποίοι διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη είναι τα αδενώματα και η δεύτερη οι υπερπλαστικοί πολύποδες.

Αν αυτοί οι πολύποδες παραμένουν καλοήθεις, τότε ο ασθενής δεν νοσεί. Κατά κανόνα σε αυτήν την περίπτωση η αφαίρεσή τους αποτρέπει την εμφάνιση κακοήθους όγκου.

Παράγοντες κινδύνου

Οι πιθανότητες ανάπτυξης καρκινώματος στο παχύ έντερο εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Συγκεκριμένα:

• Ηλικία. Άτομα που έχουν ξεπεράσει τα 50 χρόνια, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να υποβάλλονται σε διαδικασία ανίχνευσης της αιμοσφαιρίνης και να πραγματοποιούν συχνότερα κάποιες εξετάσεις.

• Οικογενειακό ιστορικό. Η κληρονομική προδιάθεση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου στα νεότερα μέλη της οικογενείας.

• Ασθενείς με μακροχρόνιες νόσους όπως αυτή του Crohn, είναι πολύ πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο στο παχύ έντερο.

• Διατροφή: Η κατανάλωση επιβλαβών προϊόντων και συγκεκριμένα επεξεργασμένου κρέατος είναι επικίνδυνη για την εντερική υγεία.

• Μεγάλο σωματικό βάρος, έλλειψη τακτικής σωματικής άσκησης και κάπνισμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να αναγνωρίσετε;

Το βασικότερο και πιο συχνό σύμπτωμα του καρκίνου στο παχύ έντερο είναι η αναιμία. Η αναιμία μπορεί να κινήσει τις υποψίες του γιατρού, αφού μάλιστα τις περισσότερες φορές είναι και το μοναδικό σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί.

Άλλα συμπτώματα είναι η αιμορραγία και ο κοιλιακός πόνος. Επίσης μπορεί να εμφανιστούν γενικότερες εντερικές διαταραχές, όπως η διάρροια και η δυσκοιλιότητα.

Πατήστε εδώ για να δείτε όλους τους τρόπους θεραπείας του καρκίνου του παχέος εντέρου.