Αιματουρία και θηλώματα ουροδόχου κύστης: Πώς μπορεί ο ουρολόγος να βοηθήσει

Οι παθήσεις της ουροδόχου κύστης και γενικά του ουρογεννητικού συστήματος είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές και επώδυνες, ενώ συχνά μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνες για την

γενικότερη υγεία του οργανισμού.

Συμπτώματα και κλινικές καταστάσεις όπως η αιματουρία ή τα θηλώματα ουροδόχου κύστης δεν πρέπει να περνάνε αψήφιστα και είναι σημαντικό αν τα παρατηρήσετε να επισκεφθείτε άμεσα έναν εξειδικευμένο ουρολόγο προκειμένου να σας καθοδηγήσει ανάλογα με τα αίτια και τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Ο χειρουργός ουρολόγος ανδρολόγος Παντελής Κατσίβας, μιλάει για τις συγκεκριμένες κλινικές καταστάσεις και εξηγεί τι πρέπει να προσέξουμε και γιατί είναι σημαντικό να συμβουλευτούμε έναν ειδικό.

Αίμα στην τουαλέτα; Τα φανερά και κρυφά αίτια του

Η αιματουρία είναι μία κατάσταση που προκαλεί έντονη ανησυχία, ειδικότερα σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας. Με ποιες παθήσεις σχετίζεται όμως και τι πρέπει να προσέξουμε; Ουσιαστικά τα ούρα περιέχουν όλες εκείνες τις τοξίνες που τα νεφρά καθάρισαν από τον οργανισμό μας. Ενώ όμως τα νεφρά έχουν ως βασική λειτουργία τους να καθαρίζουν το αίμα, φροντίζουν αυτό να μην περνάει στα ούρα μας υπό φυσιολογικές συνθήκες. Έτσι σε περιπτώσεις που τα ούρα από κίτρινα γίνονται ροζ, καφέ ή μαύρα, τότε πιθανά έχουμε αιματουρία, η οποία μπορεί να σχετίζεται με μη ομαλή λειτουργία των νεφρών και απαιτεί άμεση ιατρική παρακολούθηση. Είναι σημαντικό ωστόσο να γνωρίζουμε ότι τα ούρα μπορεί να λάβουν κοκκινωπό χρώμα και μετά την κατανάλωση τροφών με χρωστικές (όπως τα παντζάρια) κάτι που δεν είναι καθόλου ανησυχητικό. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, ένας γιατρός θα πρέπει να εξετάσει την κατάσταση και να εξάγει πόρισμα κατά πόσο η αιματουρία που είδαμε, πρόκειται για ανησυχητικό ή παροδικό φαινόμενο και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Μήπως κρύβει κάτι περισσότερο;

Η αιματουρία ωστόσο σχετίζεται και με μία ακόμα ανησυχητική πάθηση, τα θηλώματα ουροδόχου κύστης. Πρόκειται για μικρούς επιφανειακούς όγκους στην περιοχή της κύστης οι οποίοι επεκτείνονται κατά μήκος των τοιχωμάτων της και είναι σχεδόν πάντα κακοήθεις, γι' αυτό η έγκαιρη διάγνωση τους είναι αναγκαία για την καλή υγεία και ευκολότερη θεραπεία του ασθενούς. Ο ειδικός ουρολόγος μπορεί να κάνει εύκολα τη διάγνωση με ένα υπερηχογράφημα το οποίο θα δείξει με μεγάλη ακρίβεια τα θηλώματα ουροδόχου κύστης και το μέγεθος τους.

Επισκεφθείτε σήμερα την ιστοσελίδα του χειρουργού ουρολόγου ανδρολόγου Παντελή Κατσίβα και μάθετε περισσότερα για τις παθήσεις του ουρογεννητικού.