Παιδικός σταθμός – Ποιος είναι ο κατάλληλος και σε ποια ηλικία;

Όλοι οι γονείς, όταν έρχεται η ώρα να στείλουν το παιδί τους στον παιδικό, βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις και δύο από αυτές είναι:

1. Αν ο παιδικός σταθμός της γειτονίας σας είναι

κατάλληλος

2. Σε ποια ηλικία είναι καλό να πάει το παιδί

Ηλικία που μπορεί συναισθηματικά το παιδί να ενταχθεί στην ομάδα

Οι ειδικοί συμφωνούν στο ότι ένα παιδί κάτω από δύο ετών δεν είναι συναισθηματικά ώριμο να αποχωριστεί το οικείο του περιβάλλον για πολλές ώρες. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό το παιδί να μην νιώθει ευάλωτο, επίσης να είναι σε θέση ο οργανισμός του να είναι δυνατός, ώστε να αντιμετωπίζει κάθε ασθένεια που ως γνωστόν κολλάνε τα παιδάκια.

Αν το παιδί λοιπόν πάει στα τρία (που για μερικούς και πάλι η ηλικία είναι μικρή) τότε το παιδί μπορεί να ενταχθεί και μάλιστα γρηγορότερα στο πλαίσιο κοινωνικοποίησης, καταφέροντάς τα αργότερα καλύτερα στο σχολείο.

Ποιος θεωρείται παιδικός σταθμός πρότυπο;

Σίγουρα δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό το ερώτημα, καθώς οι παιδικοί σταθμοί μπορεί να στηρίζουν τη λειτουργία τους στο θεατρικό παιχνίδι, άλλοι στην φύση και την οικολογία, άλλοι σε δραστηριότητες μέσα στην τάξη κ.τ.λ.

Σίγουρα όμως υπάρχουν κάποια κριτήρια, τα οποία πρέπει να πληρούνται:

• Το κτήριο, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά πρέπει να είναι καλά συντηρημένο αν όχι ανακαινισμένο ή καινούργιο, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των μικρών.

• Το εκπαιδευτικό υλικό, πρέπει να είναι ολοκληρωμένο και να συμβαδίζει με όλα τα σύγχρονα δεδομένα της διδασκαλίας.

• Οι εκπαιδευτές και οι νηπιαγωγοί πρέπει να έχουν λάβει όλη την κατάρτιση και την εξειδίκευση, ώστε να μπορούν να ελέγχουν τα παιδιά μέσα στην τάξη και να εκμεταλλεύονται πάντα το καλύτερο και το πιο σύγχρονο εκπαιδευτικό υλικό.

Ο παιδικός σταθμός Καραχάλιου στον Κορυδαλλό (Πειραιάς) μπορεί να προσφέρει στο παιδί σας όλες τις απαραίτητες βάσεις και την κοινωνικοποίηση που πρέπει από την πρώτη στιγμή! Μπείτε στην ιστοσελίδα για να βρείτε τα εκπαιδευτικά προγράμματά του και τους χώρους του.